Bornova'da gergin meclis: O korunun kesilmesi ve mülteci anaokulu gerginlik yarattı!

TAKİP ET

Bornova Belediyesi meclisinde Denetim Komisyonu üyeleri seçimi yapıldı. Gündem dışı konuşmalarda Bornova Anadolu Lisesi'nde yer alan korunun kesilmesi ve mülteciler için anaokulu yapıldığı ileri sürüldü. Yapılan Anaokulu CHP ve AKP'li Meclis üyeleri arasında tartışma konusu oldu.

Esra Açıkyıldız/ İzmir Gündemi- Bornova Belediyesi’nin 2024 yılı ilk olağan meclis toplantısı Bornova Belediyesi Kültür Merkezi Binası’nda gerçekleştirildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleştirilen oturumda 2024 yılında görev alacak Denetim Komisyonu Üyeleri’nin seçimi yapıldı. Yapılan gizli oylamada CHP Grubunun önerdiği isimlerden Kadir Yıldız 30 oy, Halit Aksu 30 oy, Hülya Uğurlu 30 oy; AK Parti Grubunun önerdiği isimlerden Sait Tatlı 27 oy, Adem Kasacı 27 oy aldı.


İDUĞ: BELEDİYE 2023 YILINI BORÇSUZ GEÇİRDİ
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un önderliğinde gerçekleşen oturumda, “2023 yılının en önemli konulardan biri ekonomiydi. Borçsuz geçen bir yıl oldu. Belediye kasasında 247 milyon TL ile 2024 yılına geçmiş olduk. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadeleri yer aldı.


ÜST YÖNETİMİN TUTUMUNDAN DOLAYI AYRILDIM
Yakın zamanda İYİ Parti’den istifa eden Kemal Sevinç, partiden ayrılma sebebini şu sözlerle açıkladı, “Kurucu olduğum İYİ Parti il başkanlığında başkan yardımcılığı görevinde bulundum. Yapılan seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye meclis üyesi oldum. Bornova ve Büyükşehir’de partimin grup başkanvekili oldum. Bu yakın zamanda da gördüğüm lüzum üzerine İYİ Parti’den ayrıldım. İzmir’deki görev yaptığım il, ilçe başkanlarım ve partinin her kademesinde görev alan arkadaşlarımla en ufak bir sorunum olmadı, olmayacakta. Ben üst yönetimin tutumundan dolayı ayrıldım”
Komisyonlardan gelen raporların görüşülmesi kapsamında Bornova Amatör FUTBOL VE Spor Kulüplerimize nakdi ve gayri nakdi destek verilmesi hususu oy çokluğu ile kabul edildi. AK Parti Meclis Üyesi Mehmet Turu nakdi yardımın daha önemli olduğunu ifade etti.


AMATÖR FUTBOL TAKIMLARINA LOJİSTİK VE SAHA DESTEĞİ
Karara yönelik açıklamalarda bulunan İduğ, “Bornova İzmir’de oynan 9 bin amatör futbol takımına ev sahipliği yapıyor. İzmir’de futbol dendiğinde akla ilk gelen yer Bornova’dır. Yaptığımız en büyük destek tesis temin etmek, saha imkanı sağlamak oldu. Aynı zamanda lojistik olarak araç yardımı da yapıyoruz. Sizlere Türkiye’de ilk defa yapılan bir çalışmadan bahsedeceğim. Garajın karşısında ki basketbol sahasında futbolcuların, tedavi olacağı ücretsiz sağlık alanı oluşturuldu. Biz zaten para olarak destek veriyoruz. Aynı zamanda ayni olarak da destek vermiş olduk. Para benim için ikinci planda, Lojistik ve saha desteği veriyoruz. Bunlar daha önemli. Para da veriyoruz 2023 yılı Ocak ayında 25 bin lira ödedik. Bu şu an ise iki katı. Olması gereken çalışma yapıyoruz” dedi.


TURU: NAKDİ YARDIMIN ÇOK FAZLA ÖNEMİ VAR
Ak Parti Meclis Üyesi Mehmet Turu karara katılmadı. Turu yapılan nakdi yardımın yetersiz olduğunu şu sözlerle ifade etti, “Nakdi yardım yeterli değil. Yapması gereken bir yardım oranı var zaten. Bunu tamamen Bornova Belediyesi Spor Tesisi’ne aktarmak yanlış. Sağlık olan ihtiyaçlarını bir şekilde karşılarlar. Hangi takımlara katıldıkları kategori bazında yardım yapılmalıdır. Bu çalışma bu şekilde yürütülür. 2024 bütçesi belli. Bizim bu kısma ne kadar para ayıracağımızda belli. Biz komisyonda bu kadar detaylı listeye istinaden onaylamayıp gündemden kaldıralım diyoruz. Nakdi kısmın kulüpler için çok fazla önemi var. Evet tesislerde önemli. Evet tesis sayısı bakımından Bornova Belediyesi daha iyi ancak nakdi yardım daha önemli…”
 
Gündem dışı konuşulan konularda Bornova Anadolu Lisesi’nde yer alan korunun kesilmesi ve mülteciler için anaokulu yapıldığı ileri sürüldü. Yapılan Anaokulu CHP ve Ak Parti’li Meclis üyeleri arasında tartışma konusu oldu. CHP Bornova Belediyesi Meclis üyesi Bahar Gürsul, konuya dair açıklamalarda bulunurken Gürsul’a tepki AK Partili Meclis Üyesi Adem Kasas ve diğer meclis üyelerinden geldi


“MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NIN MİLLİ OLMAYAN SÖYLEMLERİ”
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmayı hatırlatan Gürsul, “Bornova gündemini 3-4 gündür meşgul eden bir konu var. Bornova Anadolu Lisesinde çocuğu okuyan bir veli olarak… Biliyoruz ki iktidar artık talan iktidarına dönmüş durumda. Bu talanlarla toprağımızı, ormanımızı, suyumuzu koruyamıyoruz. Milli olması gereken Milli Eğitim Bakanı, milli olmayan söylemleri dile getirmektedir. Bütçe görüşmelerinde tarikat cemaat yapılarla 10 tane protokolümüz var, bunlara devam edeceğiz dedi. Bu ifadelerden anlaşılıyor ki Bakan Tekin’in dünya görüşü ortadadır” dedi.


“İKTİDAR ARTIK TALAN İKTİDARI”
CHP Meclis Üyesi Bahar Gürsul, “İktidar artık talan iktidarına dönmüş durumda. Bu yalanlar ile toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı koruyamıyoruz. Avrupa Birliği mültecilerin Türkiye’de kalmasına yönelik verdiği destek kapsamında eğitim vermesi için Bornova Anadolu Lisesi’nin bahçesine bir anaokulu yapılıyor. Ben şunu soracağım. Neden Bornova Anadolu Lisesi’nin bahçesi? Bornova Anadolu Lisesi başarılı öğrencilerin olduğu bir lise. Ben kendim şahit oldum. Çocukların yeteri kadar pansiyon olmadığı için kayıtlarını sildirdiğini öğrendim. Bu öğrencilerin yurttan tutunda bir çok ihtiyacı varken bunlar yapılmıyorken bu bahçeye mültecilere ana okulu yapılmasını anlayamıyoruz. Açıkçası tek bir cevap buluyorum. Bornova Anadolu Lisesi’nin fikrine düşmanca bir tavır. Milli eğitim Bakanı’nın önceki tutumları bana bunları düşündürüyor. Ben Milli Eğitim Bakanı’nın gerçekten milli olmasını diliyorum. Buranın anaokulu değil de yurt olarak düzenlenmesini temenni ediyorum.


O ZAMAN BAHAR HANIM NEDEN BİR ŞEY SÖYLEMEDİ? 
Gürsul’un ifadelerine tepki gösteren AK Partili Meclis Üyesi Adem Kasası ise, “Biz geçtiğimiz zamanda bir protokol yaparak mülteci çocuklara bilgisayar eğitimi verdik. O zaman Bahar Hanım neden bir şey söylemedi? Yanlış varmış gibi gitmeye gerek yok. Hangi tarikata biz ön vermişiz de şimdi vereceğiz” ifadelerini kullandı.


“HEPİMİZ CEMAATLERE KARŞIYIZ”
Tartışmayı sonlandırmaya çalışan Başkan İduğ ise, “Biz Bornova Belediyesi olarak… Hepimizin cemaatlere karşı olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin cemaatlerle ne noktaya geldiğini biliyoruz. Ben mecliste siyaset yapılmasına müsaade etmiyorum. Bugün bana gelen en büyük tepki tamamen buradaki araç kesilme ve ruhsat söylemi. Biz Bornova Belediyesi olarak Milli Eğitim Bakanlığının talebini yerine getirdik” diye konuştu.