CHP'li Gümrükçü: Bu Çiğli'nin ekonomik devrim öyküsü

TAKİP ET

CHP'li Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Çiğli'de basın toplantısı gerçekleştirdi. CHP'li Gümrükçü 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde planlanan faaliyet ve proje raporunu basın mensupları ile paylaştı. Gümrükçü, 'Belediyenin güçlü olması için ekonomisinin güçlü olması lazım. Aslında bu Çiğli'nin ekonomik devrim öyküsüdür' dedi.

Esra Açıkyıldız/İzmir Gündemi Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü basın mensupları ile bir araya gelerek belediye başkanlığının 5 yıllık süreci boyunca yaptığı faaliyetleri, 16 maddelik seçim beyannamesi üzerinden anlattı. Martın sonu bahar diyerek bu yola çıktıklarını vurgulayan CHP’li Gümrükçü, eğitimin devlet eli ile olması gerektiğini ifade ederek “Başka ülkelerde eğitim yerelin görevi değil. Çünkü devlet ve uzman eliyle hazırlanması gerekir” dedi.

EĞİTİME KATKI DEVLET ELİYLE OLMALI

Gümrükçü, diğer ülkeleri örnek göstererek eğitimin devlet eli ile olması gerektiğini vurguladı. Ancak bunun Türkiye’de yerel yönetimlerin göreviymiş gibi gösterilmesine şu sözlerle cevap verdi. “Biz yola çıkarken, Martın sonu bahar dedik. Biz aday olduğumuzda 16 maddelik yeni seçim beyannamesi ile çıktık. Bu maddeleri yüzde 93 oranında gerçekleştirmişiz. Başka ülkelerde eğitim yerelin görevi değil. Çünkü devlet ve uzman eliyle hazırlanması gerekir. Özellikle Türkiye de yerel yönetimler eğitime katkı koymak zorunda. Bu anlamda belediyemizin dershanesi var kapasite arttırdı. Çocuk bakım merkezi açtık. Sasalı’da da açıyoruz."

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİRDE ÇİĞLİ METROPOL BİRİNCİSİDİR

Belediyenin güçlü olması için ekonominin güçlü olmasının gerekliliğine dikkat çeken Gümrükçü, ‘Çiğli’nin dönüşüm zamanı’ sloganı ile yola çıktıklarını, aslında bu raporun Çiğli’nin ekonomik devrim öyküsü olduğunu ifade etti. Gümrükçü, Çiğli Belediyesi’nin 2014-2024 dönemi boyunca hedefe varılan planları 16 maddelik seçim beyannamesi üzerinden şu sözlerle anlatı, “Çiğli de dönüşüm zamanı diye sloganla karşınıza çıkmıştık. Şimdi bu harita üzerinden, ne yaptıklarımızın altını dolduracağız. Belediyenin güçlü olması için ekonomisinin güçlü olması lazım. Aslında bu çiğlinin ekonomik devrim öyküsüdür. Belediye bütçeleri yıllık hesaplanır. Size yaklaşık bir rakam sunacağım. Belediyeyi aldığımızda 162 milyon 218 lira gelir vardı. Bütçe bir tasarım bir hayaldir. Hedefimiz 1.5 milyarlık gelir toplamaktı. Çiğli Belediyesi 2018 yılında 205 milyonluk bütçe tasarladı 166 milyarlık gelir topladı. 2020 yılında 3 kat artmıştır. Diğer belediyeler ise 2.5 kat arttırmıştır. Çiğli belediyesi gelir toplamada bayraklıyı 2022 yılında geçti. 2023 yılını 840 milyar lira bandında kapatmayı planlıyoruz. Yani geliri 5 kat arttırmışız bu yıl. Şu an nüfusumuz 220 bin bandında. Kişi başına düşen gelirde Çiğli metropol birincisidir."

“GEÇMİŞ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANLARINDAN KALAN BORÇLARIN TAMAMINI KAPATTIK”

Geçmiş dönem belediye başkanlarından kalan borçların tamamının Çiğli Belediyesi tarafından kapatıldığını ifade eden Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, belediyenin bugünkü borcunun 540 bin lira olduğunu söyledi.  Gümrükçü sözlerine şu şekilde devam etti, “Maalesef artan enflasyon, personel giderlerini ciddi oranda arttırıyor. Göreve geldiğimizde ayda 6 milyon personel maaşı ödüyorduk. Bugün 36 milyon lira ödüyoruz. İyi çalışan bir belediyeye iller bankasından para gelir. Bu payla memur işçi maaşları ödenir. Bunlar vatandaşa hizmet olarak döner. Bize 2 milyon pay geliyordu. Şimdi ise 15 milyon pay geliyor. Ayda 20 25 milyonluk bir açığı kapatmaya çalışıyoruz. 2014 ve 2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon TL. Aynı dönemde ödenen borç 22-23 milyon TL. 2014 yılına baktığımızda toplam 32 milyon TL ödenmemiş para var. Biz geçmişten biraz borç alıp ödedik. Ne ödedik? Bizden önceki belediyelerin kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Şantiye binası yapılmış 2012 de onu bitirdik. Güneş enerjisi borcu vardı. Onu bitirdik. Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsak… Yani borç stoğu azaldı. Çiğli Belediyesi’nin bugünkü borcu 540 bin liradır.”

“İZMİR’DE DİL TERAPİSİ VEREN TEK BELEDİYEYİZ”

İzmir’de otizmli çocuklar ve yaşlılar için Dil Terapisi eğitimi veren tek belediye olduklarına dikkat çeken Gümrükçü, şöyle devam etti, “Belediyemizde ki yöneticilerimizin yaş ortalamasını 45 e çektik. Fizyoterapist yoktu. Artık fizyoterapist yardımı veriyoruz. Çiğli inşaat anlamında gelişen aynı zamanda da kaçakla mücadele eden bir belediyedir. Bu yüzden mühendis ihtiyacımız vardı. Dil Terapisi diye bir hizmet veriyoruz. Otizmli çocuklar küçük yaşlarda konuşma öğrenemezse sıkıntı yaşıyor. Bu çocuklara ve yaşlılara dil terapisi eğitimi veriyoruz. Bunu İzmir’de yapan tek belediye biziz.”