EYT'de sigorta girişi ve yaş primi dolanları yakından ilgilendiren önemli gelişme

TAKİP ET

Emeklilik sürecinde yer alan harfler, kişinin hizmet dökümünde yaptığı çalışmaların niteliğini gösteriyor.

Bu harfler, çalışanın hangi türde işlerde bulunduğunu, sigortalılık sürelerini ve prim ödemelerini belirtiyor. Bu nedenle hizmet dökümündeki harflere dikkat etmek, emeklilik hakkının doğru hesaplanmasını sağlamak açısından son derece önemli.

EYT'de sigorta girişi 1989-1993-1998-2022 ve yaş primi dolanları yakından ilgilendiren önemli bir maaş gelişmesi yaşandı. ‘S’, ‘Ş’ VE ‘K’ harfleri varsa sigortanız yanacak.

S, Ş VE K KODLAMALARI

SGK denetimleri sonucunda iş yerlerine "s", "ş" ve "k" kodlamaları yapıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, yaptığı detaylı denetimlerin sonucunda iş yerlerini belirli kriterlere göre sınıflandırdı. Bu sınıflandırma sonucunda iş yerlerine "S", "Ş" ve "K" harf kodlamaları yapıldı. SGK'nın yaptığı bu kodlamalar, iş yerlerinin faaliyetlerine ve sosyal güvenlikle uyum durumlarına göre gerçekleştirildi.

'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli işyeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamı taşıyor.

Ş HARFİ 

Eğer bir iş yerine 'Ş-Şüpheli' kodu konulmuşsa, burası hakkında bir denetim süreci başlıyor. Söz konusu denetimin amacı, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığını tespit etmek.

Gerçekleştirilen denetimin ardından sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor ve buradan yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.

Herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tamamen kaldırılıyor ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

AYLIK BAĞLANIYOR MU?

Hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunması emekliliğe engel değil. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar denetim sonuçlanmadan da emeklilik talebinde bulunabiliyor, aylıkları da bağlanıyor.Denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olduğu anlaşılırsa, söz konusu primler iptal ediliyor.

Bu iptal sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri isteniyor. Tedavi amacıyla yapılmış ödeme varsa onlar da geri alınıyor.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

'Ş' harfi ile gösterilen iş yerlerinden hizmetleri olanların eğer bu süreler fiili çalışmaya dayanıyorsa endişe etmesine gerek yok. SGK'ya giderek durumu öğrenebilir.

'K' KODU NEDEN VAR?

Her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine rağmen SGK'nın gönderdiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini yatırmayan ya da cüzi tutarda ödeyen iş yerleri "K" koduyla işaretleniyor.

Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı da denetmenler tarafından araştırılıyor. Araştırma sonucunda iş yerinin sahte olduğunun tespit edilmesi durumunda bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri geçersiz olarak sayılıyor.

EYT sigorta girişi Emeklilik süreci Sosyal Güvenlik Kurumu SGK