İduğ o iddialara yanıt verdi: "Bir ağaç bile kesmedik!

TAKİP ET

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bornova Anadolu Lisesi'ndeki koru krizine dair açıklamalarda bulundu. İduğ, "Bu konuda kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Bu alanda asla bir ağaç kesme söz konusu değildir. Bir tane ağaç bile kesilmedi. Mülteci ve Suriye konusu ise bizle ilgili değildir" dedi.

Esra Açıkyıldız/ İzmir Gündemi Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir'de mülteci çocuklar için 4 ilçede 5 adet anaokulu yapılmasına dair talimat verdi. Talimat verilen alanlardan biriside Bornova Anadolu Lisesi'nin daha önce hiç el değilmemiş koru alanı oldu. Koru alanının mülteci çocuklar için anaokulu yapılacağı iddiası büyük tartışmalara neden olurken Bornova Belediye Başkan'ı Mustafa İduğ alan için ruhsat verdiği gerekçesi ile büyük tepkilerle karşı karşıya kaldı. Ayrıca koru krizi, dün Bornova Belediyesi'nin Olağan Meclis toplantısında da gündeme geldi. Konu, Ak Partili ve CHP'li Meclis üyeleri arasında gerginliğin artmasına neden oldu. İduğ, yaşanan tartışmalar üzerine Bornova Belediye Başkanlığı'nda basın mensupları ile bir araya gelerek konuya dair açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen bir talebi reddetme gibi bir lüksün olmadığını söyleyen İduğ'un açıklamasının satır başlıkları şu şekilde;

"BİR TANE AĞAÇ BİLE KESİLMEDİ"

Bornova Anadolu Lisesi'nin koruluk alanında ağaçların kesildiği ve mülteciler için anaokulu yapılacağı söylemlerinin asılsız olduğunu ifade eden İduğ, " Bu alanda asla bir ağaç kesme söz konusu değildir. Bir tane ağaç bile kesilmedi" şeklinde konuştu ve söyle devam etti, "Bu çalışmalarla ilgili 2022 Ekim ayında belediyemize müraacat geldi. Çalışmalar 5 Aralık'ta başladı. Eski Milli Eğitim Bakanı'nın projesi kapsamında okul bahçelerine tesis kazandırılması üzerinedir. Biz ruhsatı imar alanı içerisinde ki bir alana verdik. Çünkü eğitime tam destek verdik. Eğitime önem veriyoruz. Okullara tesis kazandırma konusunda kim talep ederse cevap veriyoruz. Ancak proje bakanlık ve valilik tarafından yapılıyor. Bizim dışımızda gerçekleşen bir durum. Bize düşen inşaat ruhsatını vermekti. Ölçümlerde 7 metrelik kayma var. Bu yüzden inşaatta durdurma kararı alındı. İnşaatın devam edebilmesi için tekrar bir müraacat lazım. Bu konuda kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Bu alanda asla bir ağaç kesme söz konusu değildir. Bir tane ağaç bile kesilmedi. Mülteci ve Suriye konusu ise bizle ilgili değildir. Ben o konuya girmem. O bölgede böyle bir şey yok. Bornova Anadolu Lisesi, Türkiye'nin en değerli insanlarının yetiştiği kıymetli bir lisedir. Bu alanda bir anaokulu ihtiyacı yok. Bize göre bu alan labaratuara dönüştürülmelidir. Tekrar diyorum biz sadece inşaat ruhsatı vermekle yetkiliyiz.  Ayrıca alanda mühürleme yok inşaat ruhsatında sadece düzenleme yapılacak"

Koruda yer alan çalışmanın, 7 metrelik kaymadan dolayı durdurulmasına dair inşaat mühründe yer alan ifadeler şu şekilde;

"İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 4 Ocak 2024 yılı, 193430 sayılı yazısına istinaden, Bornova ilçesi Mevlana mahallesi Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel caddesi No 1518 ve 198 ada, 196 parselinde kayıtlı bulunan Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait, Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli taşınmaz için İmar Kanunu'nun 26. madde kapsamında 5 Aralık 2023 yılı ve 426 sayılı maddeye göre ruhsat düzenlenmiş olup, okul binasının kazı alanında, Etüt ve Proje Müdürlüğü'nün yapmış olduğu ölçem krokisine istinaden, söz konusu inşai faaliyet durdurulmuştur."

"BAKANLIĞA ANAOKULU İÇİN YER TAHSİS EDEBİLİRİZ"

Bu alanda anaokuluna ihtiyaç olmadığını belirten İduğ," Anaokulu ifadesi var. Buna ihtiyaç yok. Milli Eğitim Bakanlığı için Mevlana Mahallesi çevresinde belediyeye ait olan yerleri tahsis edebiliriz. Oraya anaokulu yapabilirler. Bir okulun bahçesinde olmasına gerek yok. Mülteciler gelecek diye bir şey söz konusu değil" şeklinde konuştu.

"ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞTÜK"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaşanan koru krizine dair sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunmuştu. Özel'in açıklamaları sorulan İduğ, CHP'li özel ile görüştüğünü söyleyerek, "Bize herhangi bir ölçüde problem var mı yok mu diye soruldu. Bizde alandaki inşaat çalışmalarında sadece 7 metrelik kayma olduğunu ilettik" dedi.