Soyer'den Kemeraltı açıklaması: Seçim değil geçim projesi

TAKİP ET

Kemeraltı Çarşısı'nın ilk etap çalışmaları sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, alt yapı ile birlikte üst yapının da yenilendiği Kemeraltı Çarşısı'ndaki çalışmalara ilişkin basın mensuplarıyla bir araya geldi. Soyer, 'Bu sürecin nihai hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmektir' dedi.

Esra Açıkyıldız/ İzmir Gündemi Tarihi Kemeraltı Çarşısı büyük bir yatırım ve gelişme ev sahipliği yapıyor. Ocak ayında başlanan Kemeraltı Çarşısı’nın alt yapı ve üst yapı çalışmalarının ilk etabı tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç  Soyer, yeni yıla günler kala Kemeraltı’nın yapım çalışmalarında faaliyet gösteren işçilerle kahvaltıda bir araya geldi. Soyer, işçilerle yaptığı kahvaltının ardından Kemneraltı Esnaf Derneği’nde basın mensupları ile bir araya gelerek Kemeraltı projesinin tamamlanan ilk etabı ve diğer etaplarına dair açıklamalarda bulundu.

“EN ZORLU İLK ETAP TAMAMLANDI”

Kemeraltı’ndaki çalışmaların zorluk açısından yüzde 40, iş açısından yüzde 20 sini tamamlandığını ifade eden Soyer, “En zorlu ilk etabı tamamladık. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan sadece gece çalışıldı. Mevcut internet ve elektrik hatlarına dokunulmadı. Bu süreç çok şükür ön gördüğümüz tarihte bitti” dedi. Soyer ardından şöyle devam etti,  “Kemeraltı 600 metrekarelik çok eski bir çarşıdır. Tarih de eşsiz bir özellik taşıyor. En büyük açık hava alışveriş merkezidir. Dolayısıyla bu şehrin en kıymetli varlığı. Burası İzmir’in omurgası, ana taşıyıcısı. 8 bin 500 yıl boyunca önemini hiç yitirmedi. Dolayısıyla bu mücevherin layık olduğu bir şekilde o şaşalı günlerine geri dönmesi gerektiğine inandık. O nedenle önce alt yapısını düzenledik. Uzun bir çalışma yapıldı. 5 etaplı bir çalışma ortaya çıktı. Bu etabın 1. sini tamamladık. Zorluk açısından yüzde 40, iş açısından yüzde 20 sini tamamladık. En zorlu ilk etabı tamamladık. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan sadece gece çalışıldı. Mevcut internet ve elektrik hatlarına dokunulmadı. Bu süreç çok şükür ön gördüğümüz tarihte bitti. Şimdi bu çalışmanın belki de en kısa ifade edebileceksek içeriği şöyle; Kemeraltı bir çanak gibi, bu çanak deniz seviyesini altında. Dolayısıyla yağmurlarda esnafın dükkanını su bastı”

“SANİYEDE 7 TON SU”

Çalışma ile saniyede 7 ton su pompalayan sistem döşediklerini ifade eden Soyer, “ 7 pompanın hiçbir zaman hepsi birden çalışmadı. 2 tanesi bile yağan suyu körfeze akıtmak için yeterli oldu” ifadelerinde bulundu. Soyer şu sözlerle devam etti, “Bu çalışma ile saniyede 7 ton su pompalayan pompa döşendi. 7 pompanın hiçbir zaman hepsi birden çalışmadı. 2 tanesi bile yağan suyu körfeze akıtmak için yeterli oldu. Yani son derece yeterli bir donanımla bu hazırlığı tamamladık. Bundan sonrasında, Kızlar Ağası Hanı çevresinde çalışılacak. 3. etapta iki çeşmelikten gelen bölüm, son etapta da bütün Kemeraltı çevresindeki, iki çeşmelik, biraz daha yüksek olan bölümlerin tamamlanması sağlanacak. Tüm etaplar bittiğinde harcanan bütçe 2 milyar liranın üzerine çıkacak"

 

“HEDEF UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ”

Yapılan projenin seçim değil geçim projesi olduğunu ve hedefin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek olduğunu ifade eden Soyer, “Aydınlanmaya önem verdik. Kemeraltı’nın gece de çalışmasını ve cıvıl cıvıl olmasını istiyoruz. Burada bu proje ile dünya çapında ödül kazanıldı. Bu bizi cesaretlendirdi. Dünyanın özellikle batı ülkelerindeki gibi Kemeraltı şehrin cazibe unsuru olacak. Bu sürecin nihai hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmektir. Bakanlığımız ile beraber bu süreci yürütmek istiyoruz. Bu süreçte esnaf derneğimiz ile iş birliği içinde çalıştık. Onların olağanüstü fonksiyonu oldu. Köprü vazifesi gördüler. Bu sürecin doğru anlatılması, vatandaşın gerginliğinin azaltılması gerekiyordu. Orada onların çok büyük desteğini gördük. Büyükşehir’in birçok kurumu birlikte çalışma kültürünü gerçekleştirdiler. Bu da bizim için önemli bir deneyim oldu. Tabii ki, Kemeraltı esnafına teşekkür ediyorum. Bu zor sürece anlayış gösterip destek oldular. O nedenle çok teşekkür ediyorum. Mutlaka cirolarını etkileyen sıkıntılar yaşandı ama büyük bir anlayış ile destek verdiler. Bizde bu anlayışı takdir ettiğimiz için, 2024 yılında katı atık bedeli almayacağız. Ücretsiz internet hizmeti başlattık. Özetle, Kemeraltı’nı gerçekten bir seçim projesi değil esnafın geçim projesi olarak görüyoruz. Kemeraltı ne kadar güçlenirse İzmir o kadar güçlenir. Bir truzim cazibesi yaratacak. Esnaf derneğimiz esnafımıza dil eğitimi programı sürdürüyor. Devrim yaşanıyor. Bu devrimin sonu çok hayırlı olacak” açıklamaları ile konuşmasını sonlandırdı.