Esra Açıkyıldız/ İzmir Gündemi Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle yeme içme sektöründe hizmet veren işletmelerin yeni yılın ilk gününden itibaren kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi zorunlu hale geldi. Bazı işletmeler buna uyarken bazı işletmeler de bu karara uyulmadığı görüldü. İşveren sürekli gelen zamlarla birlikte menü değişmek zorunda olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu durumun da ayrı bir mali kaleme sebep olduğunu ve müşteri sayısında düşüş yaşadıklarını ifade ediyor. Bazı işverenler ise müşterinin fiyatlar konusunda bilgi sahibi olmasını hak olarak nitelendiriyor. Alsancak esnafı fiyat listesi zorunluluğunu kararına nasıl bakıyor? Tüm detayları sizler için sorduk.
“MENÜ VE FİYATTA DEĞİL ÜLKE EKONOMİSİNDEN ZORLANIYORUZ”
Tüketicinin fiyat noktasında bilgilendirilmesi gerektiğini doğru bulan işletme ortaklarından Hakan A.,“Biz menü ve fiyatta zorlanmıyoruz ülkenin içerisinde bulunduğu durumdan zorlanıyoruz” dedi. Düşük fiyatlarda dahi zorlanan müşterilerin olduğunun ifade eden Hakan A., “Tüketicinin bilgilendirilmesi faydalı bir durum. Zaten genel itibarıyla verdiğimiz hizmetlerde şunu yapıyoruz; gelen insanları kapılarımız da menülerle karşılıyoruz. Çünkü artan hayat pahalılığından dolayı insanların görece olarak gelirleri artmakla birlikte, sıkıntı satın alma gücünün düşmesidir. Aslında maaşlar artıyor gibi görünüyor ama artan bir şey yok. Satın alma gücü düştüğü için müşterilerin haklı olarak fiyatlara bakması gerekiyor. Biz genelde işletme olarak bu konuda müşteriyi bilgilendiriyoruz. Ancak bazı işletmelerde bunlar farklı olabilir. Biz bunun açıkçası faydalı olduğunu düşünüyoruz. Tüketici açısından faydalı bizler açısından da problem yok. Çünkü otursa da aynı rakamlar verilecek. Biz zaten kapıda karşılıyoruz. Ancak direk dışarıda asılı olması da daha iyi olur. Çünkü biz son 6 aydır 1 yıldır şunu gözlemliyoruz. Aslında fiyatlarımız uygun ancak bu fiyatlarda dahi zorlanan müşterilerimiz var. Bunu çok net görüyoruz o yüzden saygı duyuyoruz. Bence bu durum işletmenin gelirlerini azaltmaz. Çünkü bilinçli tüketici şunu tercih ediyor. Kapıdan girmeden önce fiyatını merak ediyor. Bu son derece doğal bir durum. Ama şöyle bir gerçeklik var son bir bir buçuk yılda artan enflasyonla birlikte işletmelerde çok ciddi manada kâr kaybı var. Aslında baktığınızda cirolarınız düşmemiş gibi görüyorsunuz. Ama o yanıltıyor. Çünkü fiyatlar arttığı için birim bazlı fiyatlar arttığı için ciroyu siz aynı yakalıyorsunuz. Bu durumda ne oluyor karınızdan yemeye başlıyorsunuz. Biz menü ve fiyatta zorlanmıyoruz ülkenin içerisinde bulunduğu durumdan zorlanıyoruz” dedi.
“MENÜ MALİYETİ ARTIYOR”
İşletme sahibi Ahmet D., sürekli fiyatların arttığı bir dönemde, işverenin menü bastırma maliyetinin yükseldiğini ifade ederek, “Tabii ki müşterinin fiyatı görmesi gerekiyor. Bu kadar fiyat değişkenlerin hızlı olduğu bir dönemde de, bunun zorunlu oluyor olması düşündürücü. Fiyatlar stabilize olduğunda insanlar genelde menü kullanmayı seviyorlar. Ama sürekli fiyatların değiştiği bir durumda zor oluyor. Eğer zaten müşteri fiyatı pahalı diyor oturmuyorsa kandırıyorsunuzdur. O yüzden tabii ki müşteri için şeffaflık söz konusu olmak zorunda. Ama bu kadar hızlı fiyat değişirken de işveren sürekli menü bastırmak zorunda kalıyor. Sonuçta bu da bir maliyet. Biz açıldığından beri sabit menü ile iş yapıyoruz. Ama şu an öyle değil sürekli fiyatlar artıyor ve sürekli menü değişmek zorunda kalıyoruz. Bu müşterinin bir hakkıdır alacağı hizmetin fiyatı hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Herkesin cebindeki parayı nasıl harcayacağını bilmesi gerekiyor. Ama QR kod varken bunu baskılı bir hale çevirdiğimizde işverenin, artan fiyatlar neticesinde sürekli menü değiştirmesi gerekiyor. Dolayısıyla maliyet artıyor” açıklamasında bulundu.
“MÜŞTERİDE HAKLI…”
İşletme sahibi Abdülrezzak Ş.’ de artacak menü maliyetlerinden yakındı. Bir menünün basım maliyetinin 2-3 bin TL’yi bulduğunu ifade eden Abdülrezzak Ş., “Asıl mesele ülkenin ekonomisidir” dedi. Ardından şu sözlerle devam etti, “Her iki üç ayda bir yeni menü basmak zorunda kalıyoruz. Fiyatları artan zamlarla birlikte sürekli güncellemek zorunda kalıyoruz. O yüzden bizim için maliyetler yüksek oluyor. Her bir menünün maliyeti nereden baksanız 2 bin 3 bin TL'yi buluyor. Sürekli fiyatlar değişiyor. Bunun önüne geçilemiyor. Malum enflasyon yüksek. Bugün bir menünün maliyeti 1000 lira. Şu anda asmak için yaptığımız menünün listesi 3 bin 500 TL tuttu. Yani bunun önüne geçemiyoruz. Bu konuda artık ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Bu durum müşterimizde de azalma yaratır. Çünkü gelen müşteri direkt fiyatlara bakıp sürekli farklı yerleri tercih ediyor. Aslında baktığımızda müşteri de haklı. Müşteri geldiğinde direkt fiyatları görmek istiyor. Ama işveren içinde maliyet fazla oluyor. Yani asıl mesele ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumudur”